onsdag 4 januari 2012

Jennies chokladkola-kaka

Jag har en kaka som jag bara brukar baka till jul, i alla fall i den här versionen, men den passar alldeles utmärkt året om och när som helst. Det är en "havrekaka" fylld med chokladkola och lingon. Så smarrig!


Chokladkola-kaka (ca 40 st i småbrödsformar)
400 gram smör
3 dl havregryn
1 stort ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna. Smula sönder havregryn och blanda med smöret. Vispa ägg och socker. Rör ner i smörblandningen. Rör i mjöl och bakpulver.

Lägg en rågad tesked av smeten i vardera form. Jag har oftast använt folieformar (och då tagit mer smet), men vill man ha lite mindre storlek går det bra med småbrödsformar. Grädda i 175 grader tills kakorna fått lagom färg, ca 8-10 minuter.

Chokladkolafyllning
1,5 dl vispgrädde
50 gram smör
1,5 dl sirap
200 gram mörk choklad
1,5 dl lingon

Koka upp grädde, smör och sirap. Koka på svag värme ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och bryt i chokladen. Ställ tillbaka på eftervärmen och rör tills chokladen har smält helt och hållet.

Fördela kolan i formarna och tryck ner några lingon i. Låt kakorna stelna i kylskåp några timmar. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar